6 najlepších AI nástrojov pre personalistov a manažérov

nahledove-obrazky

Zaujíma vás, čo všetko dnes môžu personalisti a manažéri s AI robiť? Aké nástroje AI budete mať k dispozícii v prvej polovici roka 2023? A čomu sa pri práci s najpoužívanejšími pomocníkmi AI vyhnúť? Čítajte ďalej. Nahliadneme pod pokrievku ChatGPT alebo Google Sheets. 

Vyskúšali sme a otestovali inovácie AI, ktoré vám už teraz môžu uľahčiť prácu. Keďže AI napreduje míľovými krokmi, nachádza celý rad nových aplikácií, od rôznych jazykových modelov až po generovanie obrázkov, videí a dokonca aj zvuku. Neviete, ako sa v záplave pokrokov a inteligentných technológií orientovať? V tomto článku vám predstavíme súbor inteligentných nástrojov, ktoré určitým spôsobom pracujú s AI, ale prídu vhod najmä v oblasti ľudských zdrojov a riadenia.

Nejde o úplný zoznam všetkých podobných technológií. To by vzhľadom na tempo ich vývoja zabralo niekoľko kníh. Tentoraz sme sa však zamerali na tie, ktoré sú intuitívne, lacné a nevyžadujú zložité nastavenie. Niektoré z predstavených nástrojov sú úplne zadarmo. Iné mohli výrobcovia pridať k známym plateným riešeniam, ktoré si už možno aj tak objednávate vo svojej spoločnosti. 

Väčšina z nich sú cloudové riešenia. Preto je veľmi dôležité, aby ste s firemnými údajmi zaobchádzali dostatočne opatrne. Do väčšiny týchto nástrojov by ste nemali vkladať žiadne vyslovene citlivé údaje. Ak je absolútne súkromie vašou najvyššou prioritou, mali by ste radšej siahnuť po alternatíve s možnosťou lokálnej inštalácie. Spomedzi jazykových modelov túto možnosť ponúka LlaMA a spomedzi grafických generatívnych technológií Stable Diffusion. Ak však používate online nástroje rozumne, môžu vám ušetriť veľa času a námahy bez potreby zložitého nastavovania a konfigurácie.

Čo je teda v súčasnosti k dispozícii?

NÁSTROJE, KTORÉ SÚ ZADARMO

ChatGPT

Zrejme najznámejšia z chytrých AI technológií, ktorá s trochou nadsádzky zdvihla zo stoličiek celý americký technologický priemysel. Za ChatGPT stojí OpenAI, pôvodne nezávislý neziskový startup, do ktorého po jeho úspechu výrazne investoval Microsoft. Nástroj funguje na základe veľkého jazykového modelu.

Verzia 3.5 ChatGPT je voľne dostupná pre každého, kto sa zaregistruje, a je úplne zadarmo. Po tom, čo nástroj nakrátko zakázalo Taliansko kvôli spôsobu, akým narábal s informáciami o používateľoch, tvorcovia dokonca pridali variant „bez pamäte“. Teraz môžete v nastaveniach určiť, že nechcete, aby uchovávali údaje o tom, čo v nástroji robíte. 

A na čo je ChatGPT dobrý? V bezplatnom modeli sme testovali napríklad nasledujúce spôsoby použitia:

  • Asistent pre školenie na pohovore – Pripravujete sa na prijímací pohovor, chcete si nechať priestor na otázky, ale nechcete byť zaskočení? Trénujte ChatGPT. Dokáže zahrať modelového uchádzača a položiť vám najtypickejšie otázky a komentáre, čím vám uľahčí prípravu.
  • Autor nepríjemných e-mailov – Niekedy človek strávi pol dňa tým, ako doručiť zlé správy. Ako citlivo napísať, že prijímate ďalšieho uchádzača o prácu? Alebo že zamestnanec bude o týždeň odchádzať? ChatGPT môže tento proces urýchliť. Ak mu poskytnete všeobecný kontext, na požiadanie vytvorí návrhy e-mailov alebo správ, od ktorých sa potom môžete odraziť a len ich upraviť.
  • Angličtina v telefóne – Kolega napísal e-mail v angličtine, ale nepáči sa vám, ako spracoval niektoré slová? Ak práve nemáte k dispozícii študovaného angličtinára, ChatGPT môže byť aspoň približným záchranným lanom. Môže navrhnúť opravy textu alebo upozorniť na chyby. Alebo môže vysvetliť gramatické pravidlá.
  • Jazyková korektúra – do väčšiny našich textov sa z času na čas vkradnú slovenské chyby. Dôležité dokumenty a správy si však zaslúžia byť bez preklepov. Nepodarilo sa vám nájsť ľudského korektora? ChatGPT vám môže poskytnúť prvú pomoc v podobe aspoň základnej gramatickej kontroly. Dokáže odhaliť aj najzákladnejšie problémy v angličtine, ako sú chýbajúce čiarky alebo nevhodne použité slová. A na požiadanie dokáže navrhnúť aj lepšie alebo alternatívne znenie.

Technológiu ChatGPT 4 nájdete aj vo vyhľadávači Microsoft Bing. V porovnaní so svojím materským programom Chat však ponúka len obmedzené možnosti použitia. Navyše na jar 2023 bude čeliť tvrdej konkurencii zo strany o niečo novšieho Bardu.

Bard

Veľký jazykový model spoločnosti Google, vďaka ktorému sa tento technologický gigant opäť dostal do centra diania v oblasti umelej inteligencie. Hoci zatiaľ nie je oficiálne dostupný v Európe, technicky zdatnejší používatelia k nemu môžu ľahko pristupovať cez VPN. 

Čím je Bard zaujímavý?

Je to v podstate akýsi ukecaný Google na steroidoch, ktorý kombinuje klasické vyhľadávanie s formátom otázok a odpovedí. V praxi to znamená, že sa môžete opýtať na dátum HR konferencie v Prahe a on vám povie, kedy sa koná, a hodí vám aj adresu. Poradí si však aj so zložitejšími otázkami.

Keďže Bard má na rozdiel od ChatGPT prístup na internet, aj bez rozšírení a v neplatenej verzii vám poskytne najaktuálnejšie informácie. Mnohé veci dokáže ilustrovať aj pomocou obrázkov. Len pozor, podobne ako iné LLM, niekedy klame. Jeho vývojári s tým však do istej miery pracujú, takže Bard často ponúka odkazy a zdroje na overenie svojich odpovedí.

Co vlastně large language modely, neboli LLM, přesně dělají? Nejdůležitější je asi vědět, že (samozřejmě velmi zjednodušeně řečeno) fungují na základě pravděpodobností predikce. Když se jich na něco zeptáte, snaží se vám odpovědět to, co by chtěla slyšet většina podobných tazatelů. Většinou je to správná, relevantní informace. Ale někdy, třeba když se zeptáte na otázku, na kterou model nezná odpověď, si prostě něco vymyslí. 

Ošklivě se na tom spálil třeba jeden texaský učitel. Chtěl od large language modelu, aby potvrdil nebo vyvrátil, zda ho jeho studenti využívali k psaní esejů. Nahrál tedy eseje a LLM mu řekl, že je napsal. U každého jednoho žáka. Muž kvůli tomu vyhodil celou třídu od zkoušek. Jenže large language model tzv. halucinoval – vymýšlel si. Neumí poznávat, kdo je autorem esejů. A tak nešťastnému pedagogovi prostě nabídl jednu z možných pravděpodobných odpovědí, v tomto případě ovšem nesprávnou. Učitele teď nejspíš čekají složité soudní tahanice.

Microsoft Designer

Zaoberáte sa vizuálnym dizajnom náborových letákov? Spravujete profil spoločnosti na sociálnych sieťach? Alebo možno poznáte a používate aplikáciu Canva? Potom neprehliadnite Microsoft Designer, šikovného pomocníka spoločnosti Microsoft, ktorý uľahčuje tvorbu grafiky pre letáky, príspevky a iné. Prístup k nemu je (zatiaľ) úplne bezplatný, stačí sa zaregistrovať prostredníctvom e-mailu. To, čo v ňom vytvoríte, môžete naďalej legálne používať na komerčné účely. Len nenahrávajte svoje vlastné obrázky. Poskytli by ste tým spoločnosti Microsoft práva na ne.

Ako funguje Microsoft Designer?

Najprv opíšete zamýšľaný výsledok. Napríklad „náborový inzerát, ktorý vyzerá sviežo a moderne“. Nástroj potom na základe vášho opisu ponúkne niekoľko možností, ako by inzerát mohol vyzerať. A vy ich môžete ručne upraviť podľa svojich predstáv. Okrem toho je generátor obrázkov DALL-E s umelou inteligenciou integrovaný do aplikácie Microsoft Designer, čo mu umožňuje vytvárať chýbajúce fotografie alebo ilustrácie na požiadanie.

PLATENÉ NÁSTROJE

Oblasť vizuálnych pomôcok neopustíme ani pri prvom platenom pomocníkovi AI, ktorý sa nachádza v populárnom grafickom programe Photoshop. Čo to je?

Funkcia generatívnej výplne vo Photoshope

Máte vo firme grafika, ktorému platíte za používanie programu Photoshop? Možno si budete chcieť na chvíľu požičať jeho počítač kvôli tejto funkcii. Generative Fill (Generatívna výplň) alebo skrátene Generative Space Fill (Generatívna výplň priestoru) je pomerne nová technologická funkcia, ktorú spoločnosť Adobe predstavila v máji 2023. Ak ju chcete vyskúšať, najprv získajte prístup k beta aplikáciám v službe Adobe Creative Cloud. 

Čo dokáže Generative Fill?

Ako ste si možno domysleli z názvu, ide o šikovnú úpravu vybranej oblasti v obrázku pomocou umelej inteligencie. Môžete ju použiť napríklad pri úprave fotografií z firemného večierka alebo pri príprave obrázkov do reklamy. 

V praxi to vyzerá tak, že zoberiete obrázok, obkreslíte oblasť, ktorá chýba, je navyše alebo by ste ju chceli zmeniť, a umelá inteligencia navrhne potrebné úpravy. To sa hodí napríklad vtedy, keď potrebujete vyplniť orezanú fotografiu. Alebo orezať nelichotivo rozmazaného kolegu.

Nie všetky inteligentné riešenia sú poháňané umelou inteligenciou. Mnohé inteligentné technológie, ktoré spolupracujú s „klasickou“ automatizáciou, môžu svojim používateľom priniesť aj hmatateľné výsledky. Jeden príklad za všetky? Dochádzkový systém Alveno. Na rozdiel od tabuliek v programe Excel a iných starších metód šetrí personalistom maximum času a úsilia. Namiesto toho, aby boli zahltení rutinnými činnosťami, ako je kontrola práceneschopnosti a absencií, umožňuje im sústrediť sa na hodnotnejšie činnosti, ako je starostlivosť o zamestnancov.

Doplnok ChatGPT for Sheets and Docs

Praktický doplnok pre Google Sheets, ktorý nadväzuje na ChatGPT a revolučne mení správu tabuliek. Využije ho každý personalista a manažér, ktorý pri práci prichádza do kontaktu s údajmi a tabuľkami Google. Ako šetrí čas? Pomocou umelej inteligencie dokáže vyhodnocovať, triediť a klasifikovať obsah a mnoho ďalšieho. 

Aké sú úskalia? Náklady pri väčších objemoch údajov

Samotné rozšírenie je úplne zadarmo. Je súčasťou platených nástrojov, pretože po jeho nasadení na veľké objemy údajov si pravdepodobne budete musieť zakúpiť rozhranie API ChatGPT kvôli rýchlosti spracovania. V takom prípade sledujte, koľko údajov nakoniec celkovo spracujete. Za API sa totiž platí mesačný poplatok na základe skutočnej spotreby. Podrobnejšie informácie nájdete v cenníku OpenAI. 

Rýchly štart a množstvo nápovedy

Doplnok je spustený a funkčný v priebehu okamihu. Stačí ho nájsť a pridať v knižnici doplnkov priamo v tabuľkách Google. Vzhľadom na širokú škálu funkcií vám pravdepodobne chvíľu potrvá, kým sa ich všetky naučíte používať. Našťastie tvorcovia ChatGPT for Sheets poskytli rozsiahly a podrobný návod vrátane videí (v angličtine), ktorý vám celý proces výrazne spríjemní. 

Inteligentné rozšírenia pre Google Chrome 

Máj a jún 2023 priniesli zaujímavý nový trend v oblasti umelej inteligencie: nové inteligentné rozšírenia pre Google Chrome. A aké výhody z nich majú odborníci na ľudské zdroje? Pre nich sú tu rozšírenia pre LinkedIn. Obzvlášť sa nám páčili UseCHAT GPT.AI, OutreachAI alebo ProspectIn. 

Inteligentné komentáre, automatické kontakty

Čo prinášajú títo inteligentní pomocníci? UseCHAT GPT.AI sa hodí, ak sa vám nechce komentovať na LinkedIn. AI napíše komentár za vás a vy ho potom v prípade potreby len trochu upravíte. Angličtina sa po botovi číta o niečo príjemnejšie ako slovenčina, ale rozšírenie funguje v oboch jazykoch. 

Ak na sieti LinkedIn hľadáte a oslovujete potenciálnych nových zamestnancov, určite oceníte aj OutreachAI a jeho staršiu alternatívu ProspectIN. Tie automatizujú veľkú časť úloh a dokonca sa dokážu prispôsobiť limitom LinkedIn v závislosti od typu vášho účtu.

ChatGPT – pozor na firemné dáta a osobné údaje

Keďže všetky uvedené nástroje sú väčšinou veľmi nové, majú málo používateľov a recenzií, ale veľkú konkurenciu. Ak vás niektorá z ich alternatív zaujala, neváhajte ich vyskúšať (a pokojne nám dajte vedieť, ako sa vám páčili). 

Nezabudnite si však mimoriadne pozorne prečítať, aké oprávnenia od vás vybrané rozšírenie pri inštalácii vyžaduje. Najmä v tomto odvetví nie je núdza o pochybných vývojárov, ktorí vyžadujú prístup tam, kde ho v skutočnosti nepotrebujú. A odmenou sú údaje vašej spoločnosti.

Často kladené otázky o AI nástrojoch

V článku hovoríte o umelej inteligencii a nástrojoch, ktoré ju využívajú. Fungujú všetky rovnakým spôsobom? Alebo je medzi jednotlivými technológiami výrazný rozdiel?

Väčšina riešení uvedených v našom článku je založená na technológiách LDM alebo LLM. Ide o rôzne technológie. LDM je skratka pre latentný difúzny model, LLM je skratka pre veľký jazykový model. Ich spoločným znakom je, že obe sú takzvanými technológiami hlbokého učenia, ktoré využívajú neurónové siete.

Kde sa uplatňujú technológie LLM a LDM?

Technológia LLM tvorí základ väčšiny konverzačných modelov umelej inteligencie, ktoré sa v poslednom čase stali populárnymi. Je na nej postavený napríklad ChatGPT a jeho offline alternatíva LlaMA a využívajú ju aj vyhľadávače Bing a Bard. LDM sa používa pri práci s obrazovým materiálom. Nájdete ho napríklad v aplikácii Microsoft Designer.

Čo je „GPT“ názvu ChatGPT ? Ak nástroj využíva technológiu LLM a ide o umelú inteligenciu, prečo sa nenazýva ChatAI alebo ChatLLM ?

GPT je skratka pre generative pre-trained transformer. Označuje model umelej inteligencie, ktorý vychádza zo staršej technológie transformátora a dokáže generovať úplne nový obsah. Rovnako ako ChatGPT.

Ako je to presne so zabezpečením súkromia a údajov v nástrojoch umelej inteligencie?

Podmienky sa v jednotlivých prístrojoch líšia. Ak zvažujete zadanie citlivých údajov do nástroja, vždy si najprv pozorne prečítajte zásady ochrany osobných údajov a podmienky používania. Vo väčšine prípadov udeľujete prevádzkovateľovi právo niečo s vloženými informáciami urobiť alebo ich aspoň uchovať na účely ďalšieho školenia nástroja.

Existujú nejaké obmedzenia týkajúce sa používania odporúčaných inteligentných nástrojov?

Áno, sú. Aspoň tie „hlavné“, vrátane ChatGPT, sa nemôžu používať na vytváranie rasistického, sexistického, nenávistného alebo pornografického obsahu. Ak o to nástroj požiadate, jednoducho vám nevyhovie.