11 najúčinnejších otázok na pohovore v roku 2023

nahledove-obrazky

Hľadáte inšpiráciu na otázky na pohovore? Zaujíma vás, čo sa vám všeobecne osvedčilo? Alebo vás zaujímajú české a zahraničné náborové trendy? Nahliadnite do zákulisia náborových procesov v prestížnych spoločnostiach a prečítajte si, na čo sa tento rok uchádzačov o prácu pýtajú najlepšie platení personalisti.

A je to tu opäť. Spoločnosť obsadzuje voľné pracovné miesto a vy pripravujete podklady pre nábor. Musíte vymyslieť otázky na pohovor. Na čo sa však pýtať uchádzačov, aby ste získali relevantné informácie? Ktoré otázky vám pomôžu najrýchlejšie vyfiltrovať najlepších kandidátov? V ideálnom prípade by mali byť pomerne všeobecné, ale zároveň veľmi výstižné pre konkrétnu pracovnú pozíciu. Uistite sa, že aspoň niektoré z nich niekedy v budúcnosti použijete a ušetríte si tak prácu.

Niektorí ľudia sa spoliehajú na to, že ich správne slová napadnú spontánne počas pohovoru. Nie je to aj váš prípad? Možno preto, že si musíte pripraviť aspoň niekoľko otázok, ktoré položíte všetkým uchádzačom, aby ste mohli porovnať odpovede? V tom prípade je tento článok určený práve vám. Pozrite si zoznam otázok na pohovore, ktoré sú také účinné, že na ne nedajú dopustiť ani tie najúspešnejšie firmy. Na čo sa pýtajú uchádzači o zamestnanie v Amerike a lídri českého trhu v roku 2023?

Behaviorálne a situačné otázky

Behaviorálne otázky si už dávno našli svoje miesto v repertoári väčšiny moderných personalistov vďaka svojej vysokej poznávacej hodnote, a tak niet divu, že ich často a radi používajú popredné svetové a české spoločnosti. Tam, kde sa nepoužívajú, sa pravdepodobne stretnete aspoň s ich odnožou – situačnými otázkami. Ak si nie ste istí, ako ich používať alebo na čo sú vlastne užitočné, prečítajte si náš článok o behaviorálnych pohovoroch.

1. Predstavte si, že sa dostanete do konfliktu s kolegom. Nezhodnete sa na najlepšom postupe. Opíšte, ako by ste postupovali?

Takto sa preverujú potenciálni zamestnanci v potravinárskom gigante, ktorý stojí za značkami ako Pepsi. Príbeh o konflikte je tak trochu žartom medzi otázkami. Často praskne a odhalí reakcie pod tlakom. Môže tiež veľa napovedať o tom, ako by kandidát zapadol do tímu, a môže tiež pomôcť eliminovať problémových kandidátov.

2. Skúste si spomenúť na situáciu, ktorú ste vnímali ako výzvu. Porozprávajte o nej.

Túto otázku s obľubou používajú náboroví pracovníci v poradenskej spoločnosti Deloitte. Odhaľuje veľa o myslení kandidáta. Rôzne variácie otázok o prekážkach a ich prekonávaní môžete počuť aj v americkom koncerne PepsiCo alebo vo veľkej českej spoločnosti pôsobiacej v oblasti online obchodu. Tam ju preformulovali ako „môžete uviesť príklad náročnej situácie, ktorú ste úspešne prekonali a odniesli si z nej niečo nové?“.

3. Opíšte, kedy naposledy a ako ste urobili niečo navyše pre svoj tím?

Ak hľadáte tímových hráčov, táto behaviorálna otázka by sa na pohovore určite mala objaviť. Poskytne vám pomerne presnú predstavu o tom, ako uchádzači skutočne vnímajú pracovnú záťaž a tímovú prácu. Zistili sme to u náborárov spoločnosti Microsoft.

Otázky týkajúce sa osobnosti a hodnôt

Spoločnosti s povesťou, ktoré majú na výber z viacerých kvalifikovaných kandidátov, sa často o to viac zaujímajú o ich charakter a motiváciu. Tie im pomáhajú identifikovať netradičné hodnotové otázky. Nasledujúce otázky pochádzajú napríklad z učebníc psychológie:

4. Kto je vaším vzorom?

Kariérne ciele, charakter, ale aj hodnoty uchádzača (a to, ako dobre zapadá do vašej firemnej kultúry) – to všetko odhalí táto nenápadná otázka, ktorú používajú pri preverovaní uchádzačov o prácu napríklad v technologickom gigante Google.

5. Ako by vaši priatelia opísali vašu osobnosť?

Ďalšia šikovná technika, ktorá vám prezradí viac o osobnosti potenciálneho zamestnanca. Nahrádza klasickú otázku „Aké sú vaše silné a slabé stránky?“. Touto otázkou môžete dosiahnuť podobný výsledok – len autentickejšie. Vypožičali sme si ju aj od náborárov spoločnosti Google.

6. Čoho v živote najviac ľutujete?

Toto je pohľad do duše uchádzačov o zamestnanie v poradenskej spoločnosti Deloitte. Ich otvorená otázka podnecuje k sebareflexii a dáva príležitosť ukázať postoj účastníka pohovoru k osobnému rozvoju.

7. Čo vás najviac motivuje?

Motivácia je kľúčovou informáciou, od ktorej závisí veľká časť vašej ďalšej personálnej práce s danou osobou. Má viac vnútornej motivácie alebo je zameraný na vonkajšiu motiváciu? Viac informácií o tom, prečo sa oplatí sledovať motiváciu, nájdete v tomto článku. V spoločnosti Microsoft im na motivácii záleží natoľko, že sa na ňu uchádzačov o zamestnanie priamo pýtajú.

Informácie o motivácii úspešných uchádzačov môžete zadať do databázy v systéme Alveno. Alveno je chytrý dochádzkový a HR systém, ktorý personalistom šetrí čas a prácu. Pomáha vám sledovať, ako najlepšie odmeňovať zamestnancov.

Otázky týkajúce sa zručností, otázky týkajúce sa kariéry

Charakter, hodnoty, to všetko je dobré, ale šéfa viac zaujímajú tvrdé údaje. Alebo potrebujete zistiť, ako je na tom kandidát s logickým myslením. Nižšie nájdete otázky, ktoré preverujú zručnosti alebo kvalifikáciu uchádzačov v reálnom čase:

8. Uveďte jeden zaujímavý projekt, na ktorom práve pracujete.

Týmto jednoduchým prepínačom spoločnosť Deloitte presmeruje rozhovor na životopis a praktické zručnosti. Vďaka svojej otvorenosti vám táto otázka poskytuje aj ďalšiu príležitosť otestovať priority a motiváciu uchádzača. Začne hovoriť o pracovnom projekte alebo sa pochváli niečím, čo robí vo voľnom čase?

9. Máte zásuvku s ponožkami v troch farbách. Niektoré sú modré, niektoré červené a niektoré zelené. Koľko ponožiek musíte aspoň vytiahnuť, kým nájdete zhodný pár?

Táto otázka, ktorá vyžaduje riešenie logickej hádanky v reálnom čase, vám umožní celkom zblízka nahliadnuť do spôsobu myslenia uchádzača a tiež vám poskytne predstavu o jeho intelekte. Radi ju využívajú nielen technologické spoločnosti z amerického Silicon Valley, ale aj českí lídri v oblasti online podnikania.

10. Ako by ste navrhli chladničku pre nevidiacich?

Microsoft si zakladá na veľmi netradičných otázkach na pohovore, ktoré nemajú vopred určenú správnu odpoveď. Sú navrhnuté tak, aby ľudí zaskočili. Tým sa zároveň vytipujú najschopnejší kandidáti, ktorí majú kreativitu, odborné znalosti v rôznych oblastiach, schopnosť pracovať pod tlakom a emocionálnu vyrovnanosť.

11. Je kokosový orech ovocie?

Ďalšia neštandardná otázka, ktorá dokonale preverí odolnosť voči stresu. Ale pozor! Ak ju chcete použiť pri nábore vo vašej spoločnosti, najprv ju preformulujte tak, aby zodpovedala odvetviu spoločnosti. Zdanlivo náhodná téma otázky totiž v skutočnosti pomáha vylúčiť kandidátov bez záujmu o spoločnosť a prehľadu o jej oblasti činnosti. Najmä kokosové orechy môžu prekvapiť uchádzača o zamestnanie v potravinárskej skupine PepsiCo.

Najčastejšie kladené otázky

Sú tieto otázky skutočne relevantné pre rok 2023?

Áno! Všetky otázky z nášho zoznamu položili uchádzači o zamestnanie v najlepších spoločnostiach za posledné dva roky.

Prečo sú podľa vás tieto otázky najúčinnejšie?

Otázky, ktoré sme pre vás zozbierali, obstáli v najťažšej konkurencii: v obchodnej praxi. Veríme, že sú účinné, pretože úspešné spoločnosti ako Microsoft, Google a IBM sa na ne spoliehajú pri výbere zamestnancov.

Môžu sa vaše otázky použiť kdekoľvek?

Myslíme si to. Možno ich nebudete môcť použiť všetky zakaždým, ale vždy si môžete požičať aspoň jeden alebo dva z nášho zoznamu. Šikovné otázky sa vám budú hodiť pri pohovore s obchodným zástupcom, ako aj pri love IT špecialistu.